Čas čítania:4 Minúta, 38 Druhý

V tomto okamihu ste pravdepodobne videli všetky tie ohromujúce obrázky pyramíd v Gíze v Egypte. Avšak, zatiaľ čo na fotografiách sú len na pozeranie, nič neprekoná zážitok vidieť tieto starodávne pamiatky na vlastné oči.

Divák, nepochybne najpozoruhodnejšia a najslávnejšia súčasť Egypta, je po mnoho storočí v úžase nad týmito starodávnymi hrobkami, ktoré strážila pokojná Sfinga.

Pyramídy dodnes nestratili na záujme, pretože v očiach návštevníkov zostávajú magické. Žiadny egyptský výlet nebude nikdy úplný, ak nestrávite čas v jednom z najznámejších turistických miest na svete. Tieto majestátne monumenty sa týčia vysoko a mohutne nad okrajom predmestia Káhiry a pripomínajú ambície a moc egyptských faraónov.

Pyramídy v Gíze, Egypt
Pyramídy v Gíze sú určujúcim symbolom Egypta

Pyramídy v Gíze – rýchle fakty

Bolo to zhruba pred 5 000 rokmi, keď boli postavené egyptské pyramídy v Gíze na začiatku ranej ľudskej histórie, ktorá bola kedy zaznamenaná.

Veľká pyramída v Gíze, známa aj pod menami Cheopsova pyramída a Chufuova pyramída, je v skutočnosti najstaršie z troch primárnych pyramíd na náhornej plošine v Gize. Je to pyramída založená okolo roku 2570 pred naším letopočtom a patrí tiež medzi Sedem divov starovekého sveta. Toto je tiež jediný Staroveký siv, ktorý stále zostáva väčšinou neporušený.

Pyramídy v Gíze v egyptskej Káhire
Tri primárne pyramídy na náhornej plošine Gíza boli postavené v priebehu troch generácií

Veľká pyramída bola počas 3 800 rokov najvyššou budovou na svete až do výstavby Lincolnská katedrála v Anglicku v roku 1311 n.l.

Zakaždým, keď ľudia hovoria o pyramídach v Gíze, zvyčajne sa to týka troch obrovských pyramíd v komplexe v Gíze. Tieto tri pyramídy pozostávajú z Veľkej pyramídy a ďalšími dvoma susednými pyramídami, Menkaureho pyramída a Khafreova pyramída.

Pyramídy mali slúžiť ako hrobky pre egyptských faraónov. Kráľovskú komoru nájdete v pyramíde, kde sa nachádza sarkofág.

Plošina v Gíze je poloha pyramíd v Gíze, ktorá sa tiež nazýva pyramídový komplex v Gíze alebo nekropola v Gíze. Na náhornej plošine sedí aj Veľká sfinga, výber jemnejších hrobiek a deväť pyramíd.

Náhorná plošina v Gíze leží hneď vedľa rozľahlého mesta Gíza. Ak si chcete rezervovať izbu, ktorá ponúka úžasný výhľad, môžete tu nájsť množstvo hotelov, ktoré ponúkajú izby s malebným výhľadom na Veľkú pyramídu alebo Sfingu.

Ako sa tam dostať

Najjednoduchší a tiež najpopulárnejší spôsob, ako sa dostať do pyramíd pre nezávislých cestujúcich, je prenajať si taxík na výlet do Káhiry, ktorý je výhodný na pol dňa. Šofér vás môže previesť po danom mieste, ak chcete, a tiež vás odviesť späť do hlavného mesta. Ak je taxík, ktorý si prenajmete, vhodný iba na jednosmernú cestu, môžete ho tiež zavolať pri vchode do Sfingy, aby ste sa mohli vrátiť späť do mesta.

Pyramídy v Gíze - rýchle fakty
Pyramídy v Gíze sa nachádzajú na náhornej plošine v Gíze

K pyramídam sa tiež môžete dostať mikrobusom a metrom z Káhiry. Stačí sa dostať metrom do Káhiry a ďalej mikrobusom, ktorý sa nachádza pred východom zo stanice metra v Gíze.

Najlepší čas na návštevu pyramíd v Gíze v Egypte

Zima je zvyčajne ideálnym časom na návštevu Egypta. Aby som bol konkrétnejší, ideálny čas na návštevu pyramíd v Gíze je hneď po návale turistických autobusov ráno. Ak nestihnete prehliadkové autobusy, ktoré sa dostanú k pyramídam medzi 9:30 a 10:30 ráno, odporúčame vám začať ráno v Egyptskom múzeu.

YouTube video
Video: Veľké pyramídy v Gíze v Egypte

Koľko hodín je potrebných na vašu návštevu?

V skutočnosti to závisí od množstva času, ktorý ste si vyhradili pre svoju návštevu. Jedna vec je však istá, v okamihu, keď prídete do komplexu, čas neúprosne letí. Bolo by skvelé, keby ste väčšinu svojho dňa mohli venovať skúmaniu celého komplexu pyramíd.

Najlepšou radou je vyhnúť sa tomu, aby ste sa ponáhľali. Hľadajte pokojné miesto a užívajte si tam úžasný výhľad.

Je možné vojsť dovnútra?

Samozrejme, je to možné. Môžete preskúmať Veľkú pyramídu v Gíze, Menkaurovu pyramídu, Khafrovu pyramídu a hrobku Mers Ankh. Vaša vstupenka už zahŕňa bezplatnú návštevu centra troch satelitných pyramíd kráľovnej Cheopsovej. 

Aj keď sa vás veľa ľudí, vrátane miestnych sprievodcov, pokúsi odradiť od vstupu do Veľkej pyramídy v Gíze a povedia vám, že to za vaše peniaze nestojí, stále je však dobrým rozhodnutím ísť sa pozrieť dovnútra. Závisí to však od toho, či vôbec máte záujem ísť dovnútra alebo nie.

Keď už ste tam, určite by ste mali ísť dovnútra pozrieť. Cestovali ste až tam, tak prečo by ste to nemali čo najlepšie využiť, však? Ako už bolo spomenuté, Kráľovu komoru nájdete v srdci pyramídy. Aj keď technicky nie je čo vidieť komoru okrem dnes už prázdneho sarkofágu, zážitok z prechádzky Veľkou galériou s výškou 30 stôp alebo 9 metrov a na vlastné oči vidieť vnútorné fungovanie neuveriteľnej pamiatky je už teraz úžasný sám o sebe.

Ak vstup do vnútra nie je súčasťou vášho plánu, môžete ísť do Egyptského múzea a pozrieť si hrobky s ich nádhernými výzdobami a múmie. Nemala by chýbať ani Royal Mummy Room.

Tu je niekoľko rád, ktoré si musíte pamätať, keď vojdete dovnútra:

  • Na dokončenie svojej návštevy si vyhraďte 30 až 40 minút.
  • Veľká galéria vo Veľkej pyramíde v Gíze je dosť úzka, takže možno ju vynechajte, najmä ak trpíte klaustrofóbiou.
  • V Kráľovej komore je mimoriadne vlhko, takže nezabudnite mať po ruke nejaké vreckovky. 
  • Fotoaparáty a telefóny nie sú vo vnútri povolené. Predmety by mali byť ponechané s ochrannými krytmi pri vchode. Výmenou dostanete lístok, aby ste potom nestratili túto položku, aby ste si mohli vyzdvihnúť svoje veci. 

Pyramídy v Gíze v Egypte budú aj vždy úžasné pre oči domácich i zahraničných turistov. Ak plánujete čoskoro navštíviť Egypt, nenechajte si ich ujsť.

Kiyomizu de la mp, Kjóto, Japonsko

Prečítajte si ďalší článok o mestách Kjóto, Osaka, Tokio a Jokohama ktoré sa samozrejme nachádzajú v Japonsku.

Z rovnakej kategórie: