Čas čítania:4 Minúta, 33 Druhý

Ak vám pripadá Dubrovník podľa vášho vkusu príliš hektický, bude trvať len hodinu jazdy po pobreží, než si užijete nádhernú dovolenku na drsnom polostrove, ktorý väčšina turistov stále neobjavila. Napriek tesnej blízkosti milovaného mesta v krajine, Pelješac, Chorvátsko nepriťahuje veľké davy. Znamená to, že si stále môžete užívať v nedotknutej vinárskej krajine, pôvabných starých dedinách, bezstarostných reštauráciách a štrkových plážach o niečo dlhšie, než môžete očakávať v iných mestách.

Rýchly pohľad na Pelješac

Polostrov Pelješac vyčnieva z dalmátskeho pobrežia asi 30 kilometrov severne od mesta Dubrovník, elegantne siaha do Jadranského mora a jeho najzápadnejší bod sa dotýka ostrova Korčula. Na rozdiel od Korčuly, ktorá je obľúbenou a populárnou medzi výletnými loďami kvôli svojej krajine viníc a pôvabných miest, Pelješac ešte nie je bežnou zastávkou v itinerári priemerných návštevníkov.

Prístav Mali Ston, Pelješac
Prístav Mali Ston, Pelješac

Ak ho však zahrniete do vášho „bucket listu“, očakávajte, že budete v úžase nad malebnými mestami, ako je Ston, ktorá má rozsiahle hradby považované za jedny z najdlhších, ktoré v Európe nájdete. Môže sa tiež pochváliť soľnými pláňami, ktoré dodnes slúžili, a uvítacími prehliadkami. Orebić sa nachádza ďalej na západ a slúži ako nástupné miesto pre trajekty smerujúce na Korčulu a je tiež srdcom vinárskeho priemyslu polostrova. 

Pre milovníkov čerstvých morských plodov zistíte, že reštaurácia v Pelješaci v Chorvátsku nemôžu byť nikdy prekonané tými v Dubrovníku. Polostrov je známy svojimi mäkkýšmi. Aj keď nemáte predchádzajúce skúsenosti, môžete ísť prakticky kamkoľvek a očakávať, že nájdete reštauráciu pri vode alebo útulnú tavernu, ktorá ponúka slávky a ustrice čerstvo vytiahnuté z oceánu, a to za rozumnú cenu, dokonca aj pre už cenovo dostupná krajiny , ako je Chorvátsko. 

Naplánujte si výlet na ostrove Pelješac

Na rozdiel od populárnejšieho polostrova v krajine, Istrie, Pelješac, je Chorvátsko také malé, že jeho pokrytie autom trvá len jeden deň. S dĺžkou 40 míľ, ktorá sa tiahne od Stonu po Lovištu, je polostrov dostatočne malý na to, aby ho bolo možné pokryť asi za hodinu. Tento čas však nezahŕňa zastávky, ktoré by ste chceli po ceste podniknúť, najmä vo viniciach polostrova.

Sveti Ilija, Pelješac
Sveti Ilija, Pelješac

Ak nemáte v pláne priniesť vlastné vozidlo, môžete si v ktoromkoľvek z miest požičať bicykle, aby ste mohli preskúmať blízke okolie. Tento riedko prekonaný a celkom polostrov je ideálny na plavbu na dvoch kolesách. Pohorie Svet Ilija severne od Orebića je skvelým turistickým miestom.

Prečítajte si aj nasledujúci článok: 10 najlepších pláží v Chorvátsku pre rodiny s deťmi

Najlepší čas ísť

Podobne ako majorita dalmátskeho pobrežia, polostrov Pelješac poskytuje vždy mierne podnebie, ktoré sa môže pochváliť miernymi teplotami stúpajúcimi v mesiacoch júli a auguste. Vzhľadom k tomu, že oblasť stále nie je preskúmaná, nemá hlavnú turistickú sezónu, takže si môžete byť istí, že sa budete držať ďalej od hordy výletných lodí v oblastiach, ako je Dubrovník a Split, ak sa sem rozhodnete prísť.

YouTube video
Krásny Pelješac 2017 – Trpanj, Lovište, Orebič, Viganj, Kučište

Podobne ako väčšina chorvátskych destinácií môžete tiež očakávať davy nadšencov a festivalov vo väčších mestách počas Vianoc a Veľkej noci, dvoch hlavných sviatkov. Podniky, ako sú obchody s potravinami a reštaurácie, sú počas samotnej dovolenky zatvorené a môžu byť uzavreté aj v okolitých dňoch, takže je nutné zodpovedne si naplánovať cestu. Jedna z najočakávanejších udalostí každoročne v meste Ston, zber soli, sa koná v mesiacoch júli a auguste. 

Ako sa tam a všade dostať

Pelješac, nemá vlastné komerčné letisko, väčšina návštev tohto miesta odštartuje v ktoromkoľvek z ďalších veľkých miest v krajine, najbližšia je Dubrovník, rovnako ako Zadar a Split. Mnoho významných leteckých spoločností, ako sú British Airways, KLM a Lufthansa, poskytuje služby Chorvátsku z iných európskych krajín. Môžete nájsť letenku na poslednú chvíľu a za rozumnú cenu od slávnych lacných leteckých spoločností, ako sú EasyJet a Ryanair a od vlastných Chorvátskych aerolínií v krajine.

Autobusy zaisťujú hodinovú cestu z Dubrovníka do Stonu, pričom trajekty jazdia z Ploce do Trpanj na severe polostrova alebo z Korčely v Dominće, čo je kľúčová zastávka plavby po dalmatínskom pobreží do Orebića. Vezmite na vedomie, že väčšina z týchto miest nie je vyvinutá pre pešiu prevádzku, najmä pre cestovateľov, ktorí so sebou ťahajú svoje ťažké kufre. To znamená, že najlepšou voľbou doteraz je požičanie automobilu s predstihom, pričom väčšina prevodov je na trajektoch. 

Kde zostať

S relatívne zastrčeným statusom chorvátskeho Pelješac je polostrov dodnes nedostatočne rozvinutý. Nečakajte, že nájdete značkové luxusné hotely, mega rezorty alebo výber luxusných butikových hotelov. Namiesto toho nájdete veľa malých viníc, ktoré prenajímajú izby, Agroturizams alebo rodinné farmy, ktoré vám môžu ponúknuť nezabudnuteľné jedlo a posteľ za nízku cenu, a malé mestské penzióny, ktoré ponúkajú jednoduché ubytovanie v blízkosti pláže. To je presný druh zážitku, po ktorom mnoho návštevníkov oblasti túži.

Ubytovanie v Stone sa pohybujú od starých domov so starými červenými strechami v centre mesta, ktoré prešli rekonštrukciou, aby sa hostia cítili dobre, až po novo postavené nehnuteľnosti so záhradami, terasami a niekedy aj bazény. Niektoré z nich majú aj reštaurácia na mieste a skromné ​​kaviarne, zatiaľ čo iné ponúkajú plné kuchyne pre tých, ktorí dávajú prednosť vareniu vlastných jedál.

Hotely Orebic sú o niečo luxusnejšie s prístupom na súkromnú pláž a bazény. Milovníci vína sa môžu tešiť aj na luxusné ubytovanie v Saints Hills a Korta Katarina, dvoch najkrajších viniciach na polostrove.

Netreba hovoriť, že drsná a nedotknutá krása Pelješac v Chorvátsku (prečítajte si viac o Chorvátsku na adrese https://www.travel-rs.com/croatia/) bude vždy jednou z najväčších návnad, ktoré aj naďalej lákajú cestovateľov, ktorí by radšej zostali ďaleko od veľkých a hlučných davov. 

Z rovnakej kategórie: